Els sistemes immunitaris fan un treball excepcional en la lluita contra els patògens (substàncies estranyes per l'organisme) per protegir-nos de malalties. Naturalment, quan es produeix una pandèmia mundial de salut, estem obligats a sentir-nos més preocupats del que és habitual per mantenir-nos forts i sans. Així que actualment, sense la vacuna o el fàrmac a l'horitzó proper, els nostres sistemes immunitaris hauran d'adaptar-se per tal de combatre al COVID-19.

Sabíeu que el sistema immunitari conté gairebé el teixit que més varia de tot el cos? El sistema immunitari, format per teixits, òrgans i cèl·lules, "no està simplement allà i va fent", sinó que és capaç de reaccionar a diversos estímuls en qüestió de pocs minuts. El sistema immunitari és el nostre baluard, la nostra defensa, que ens protegeix dels danys, dels patògens i de les toxines i més té funcions regeneratives al cos. El sistema immunitari té empremtes gairebé a tot arreu de l’organisme i està involucrat en moltes malalties que mai podríem sospitar.

Per naturalesa, el nostre sistema immunitari és perfecte i funciona perfectament. Però al segle XXI, no tot és natural, el nostre sistema immunitari es troba davant de nous estímuls, noves toxines, nous factors d'estrès, nous mètodes de processar els aliments, i molt més. Ja no pot aconseguir allò que li agradaria per tal de conservar-se saludable. Per contra, aconsegueix molt del que a llarg termini l'acabarà estressant i debilitant.

Què passa si el sistema immunitari surt de la seva sincronització? Doncs, com a conseqüència es desenvoluparan una gran varietat de molèsties i malalties relacionades amb la immunitat:  infeccions cròniques, immunodeficiència, malalties diarreiques, disfuncions hormonals, malalties autoimmunes, neurodermatitis, al·lèrgies, intoleràncies, cefalees, cansament crònic, depressió i fins i tot càncer.

L’eficàcia del sistema immunitari depèn de: l'edat, l'estil de vida i la genètica de cadascun. Aquests factors fan que el nostre sistema immunitari sigui únic i determinaran la rapidesa en què actuaran els nostres mecanismes de defensa davant d'una agressió. Tot i el fet que cadascun de nosaltres tingui un sistema immunitari diferent, hi ha una sèrie de pautes que ens ajuden a tots per tal de fer-lo més competent i eficaç.

"No necessitem un sistema immune fort,
el necessitem equilibrat, eficaç i competent per sobreviure".

Aquí et deixo 10 pautes que són rellevants per a la vida quotidiana. Totes elles amb una base cintífica sòlida.

 1.  DORMIR BÉ

Dormir bé. El consell més important per a un sistema immunitari eficaç i el que gairebé el 80% de tots els adults fan malament és un somni bo i adequat. El fet de no dormir bé una nit farà que el sistema immunitari vagi dirigint l'organisme com si portés un fre de mà activat. El cos es regenera a la nit, desintoxica el cervell, la circulació i la limfa. D’aquesta manera l’organisme és capaç de formar noves cèl·lules al mateix temps que desglossa cèl·lules antigues i/o defectuoses. Sense una bona nit de son, el cos s'anirà debilitant gradualment i durant el dia es produirà fatiga, que a llarg termini es pot convertir en fatiga crònica. S'ha demostrat científicament que les infeccions, malalties autoimmunes i inflamacions cròniques són molt més comunes en aquelles persones que no dormen prou. A més a més, la metàstasi també es veu afectada per uns hàbits de son incorrectes.

“Per tant, avui intenta anar a dormir 1 hora abans i dormir bé almenys 8 hores.”


Un bon son és més fàcil del que la gent pensa, però necessita el seu temps. S'ha d'escollir entre dedicar temps a la salut, o en cas contrari, s'ha de dedicar molt temps a les malalties.
Quan dormim, és important que el dormitori estigui completament enfosquit, de manera que no hi hagi llums intermitents ni llums de carrer. També ha de ser fresc, però no massa fred i el més tranquil possible. Si hi ha soroll exterior, utilitzeu taps per les orelles. Molt important, per poder dormir bé és apagar el mòbil i el WiFi.

TIP: beure una tassa de te de camamilla amb una mica de vinagre de sidra de poma uns 30 minuts abans d'anar a dormir, fantàstic! Ja que així es dóna suport a la formació de melatonina, la nostra hormona del son.

2.  RESPIRAR PROFUNDAMENT

Respireu profundament. L'oxigen és el més fonamental per viure. Podem prescindir d'aliments durant unes setmanes, uns dies sense dormir i sense aigua, però només uns minuts sense oxigen. El més tràgic és que la majoria de gent no respirem bé ni prou profundament. La raó és massa poc moviment i una posició predominantment asseguda i corba. Amb aquesta postura, la gàbia de les costelles també es corba i no deixa entrar el màxim oxigen possible al cos.

TIP: respira profundament i ràpidament fins que el pit estigui ple (important, fixa’t que s'han d'obrir les costelles i les escàpules). A continuació, exhala de manera ràpida i intermitent. Repetir-ho unes 20 vegades, preferiblement mentre s’està dret o ajagut. Si les mans s'aprimen una mica, és un bon senyal. Fes-ho en un moment en què no tens problemes i no fas cap altra activitat. Si respirem adequadament, entra més oxigen als nostres teixits, es poden eliminar millor les toxines i es pot reforçar el sistema immunitari.

 3.  MESURAR LA VITAMINA D

La vitamina D és un nutrient en què gairebé tots els adults presenten deficiència, especialment ara, poc després de l'hivern, i del confinament. La millor font de vitamina D és el sol, així que sembla il·lògic que per exemple la majoria de la població de les illes Balears tinguin una manca de vitamina D, alguna cosa no feim bé!.

 La vitamina D és principalment responsable del nostre sistema immunitar. Els estudis demostren que amb una deficiència d’aquesta vitamina, les malalties infeccioses, la inflamació crònica i les malalties autoimmunes són significativament més freqüents. Actualment s'està discutint si la vitamina D té efectes preventius en malalties contra el càncer i la covid-19. Però el que sí que està demostrat és, que una persona sotmesa al tractament de quimioteràpia està millor i pateix menys efectes secundaris com més alt té el nivell de vitamina D a la sang.


“La vitamina D no només és responsable per la salut dels ossos, sinó també l'encarregada de la barrera intacta a l'intestí i a les vies respiratòries, de la maduració de les cèl·lules immunes i de la formació de la serotonina coneguda com l'hormona de felicitat”

El més preocupant és que gairebé cadascun de nosaltres és deficient. Et recomano que a les pròximes analítiques demanis al metge que et miri el nivell de Vitamina D. També es pot realitzar per privat i costa uns 20 €. Fins i tot, a internet es troben tests de sang que podeu demanar i fer servir a casa vostra. S'ha de mesurar la vitamina D de 25 (OH): es parla d'una deficiència de vitamina D per sota de 30 ng / ml. Un nivell de vitamina D en sèrum recomanat per molts metges i científics és de 40-80 ng / ml.

4. Suplement de vitamina D

Suplement de vitamina D. Si el nivell de vitamina D a la sang és massa baix afectarà fonamentalment el vostre sistema immunitari. Sempre et recoman abans de suplementar-te contactar amb un especialista, ja que per medicar-se i/o suplementar-se s'han de tenir en compte molt de factors, ja que pot tenir conseqüències nocives.

 5. Una dutxa freda

L'aigua freda refreda! Les últimes investigacions i experiència amb molts de clients i lectors demostren que les dutxes fredes són bones per a la salut, el sistema cardiovascular, els músculs, les hormones, el metabolisme i especialment per al sistema immunitari. Estem parlant de tensions curtes però intenses del cos amb aigua freda, per exemple en forma de dutxa freda. Tranquils, no sofrireu cap hipotèrmia.

“El fred en realitat és com una vitamina: al llarg de la història humana, el fred ha estat el nostre company constant i un estímul natural al qual el nostre cos s'ha acostumat”

L'estímul del fred estimula el creixement de noves cèl·lules immunes fent-les més actives i més competents, de manera que s’intensifiquen les defenses i protegeixen l'organisme d’una manera més eficaç. Les dutxes fredes o la teràpia Kneipp tenen una llarga tradició a Alemanya i s'utilitzen amb èxit per a l'artritis i el reumatisme.

Un bon moment per prendre una dutxa freda és al matí: posar la dutxa calenta durant 2-3 minuts per relatxar el cos. A continuació, girar l'aixeta al fred durant 3 minuts. Concentrar-se, respirar profundament i sortir de la dutxa just quan es posa incòmode. En qualsevol cas, començar amb 30 segons i cada dia intentar aguantar una miqueta més, fins a arribar als 3 minuts. Al principi és una superació, però al cap d'uns dies notareu el bé i decidireu fer-ho durant un període de temps més llarg. Els Mallorquins tenim el luxe de tenir a l'abast l'aigua del mar. Aprofitau-la, començar el dia amb una capbussada al mar ens suposaria la prevenció de centenars de malalties. L'experiència demostra que les dones, en particular, són les que hi tenen més respecte, però després les que més ho gaudeixen.

6. Cereals, sucre, llet

Els cereals, el sucre, la llet. Alguns aliments limiten la competència del nostre sistema immunitari desencadenant reaccions al·lèrgiques i inflamatòries o eliminant nutrients importants del cos. El més comú en la nostra dieta moderna i principalment industrial és el cereal, el sucre i la llet. Intentau suprimir per poc temps (vuit dies) tots els productes que contenen cereals, sucre i llet. L'única excepció podria ser el sucre de coco i un bon iogurt natural o kefir de llet (de cabra o ovella) per a la flora intestinal. Us sorprendrà quina part de la vostra dieta diària es basa en aquests tres aliments, en particular el cereal i el sucre. Després de vuit dies no dubteu en dir-me com esteu.

Així doncs: ni pa, ni pa torrat, ni pasta a base de blat, ni pastís, pastisseria ni gelats. Sense dolços, sense batuts dolços, ni begudes edulcorades. Sense llet al cafè, ni formatge al pa, ni pizza

7. Una llarga caminada pel bosc

Una llarga caminada al bosc. La humanitat està inevitablement relacionada amb la natura. Al segle XXI ja no estem a la natura i, quan ho fem, té un caràcter d'oci ocasional. Fins i tot en el nostre temps lliure, passar temps a la natura i sobretot al bosc és cada cop més rar. De fet, hi ha un estudi molt interessant del Japó que va demostrar que una estada de dues hores al bosc activa les cèl·lules T assassines naturals (NKT). En conjunt, es parla d'un enfortiment de l'organisme d'un 40%. A més, el color verd i les múltiples olors del bosc tenen un impacte fonamental en el sistema immunitari. Aparentment és suficient 2 hores a la setmana per reforçar el sistema immunitari durant set dies. Deixeu el mòbil a casa o apagueu-lo, concentreu-vos al vostre entorn amb els cinc sentits i respireu.

8. Una tassa diària de te de gingebre

La tassa diària de te de gingebre. Només uns quants aliments són capaços de reforçar el sistema immunitari com ho fa el gingebre. El gingebre és un dels superaliments absoluts i beneficia no només al sistema immunitari sinó també al metabolisme, per exemple, mitjançant la regulació del sucre a la sang i a la relaxació dels intestins. El gingebre té un efecte antibacterià i antiviral i gràcies als seus olis essencials reforça el sistema immunitari.

TIP: beure una tassa de te de gingebre cada dia. El millor és comprar una arrel de gingebre orgànic i tallar-la cada dia un tros en peces molt petites. Es cou amb aigua calenta i es deixa reposar uns minuts, treure els trossets i beure’s el líquid.

9. Totes les llunms apagades

Totes les llums apagades. La llum influeix al nostre sistema hormonal com pocs factors a la natura. Algunes freqüències de llum ens fan despertar d'hora i ens porten a l'alliberament de l'hormona del cortisol corporal. Amb la sortida del sol, els primers raigs de la matinada fan que el cos es desperti. El cortisol és l'hormona que ens activa, no obstant els telèfons mòbils, televisors i ordinadors portàtils també emeten aquestes freqüències de llum com fa el sol de matinada. Això és particularment tràgic després de la posta de sol, al vespre. Si al vespre veus la televisió, el mòbil o l'ordinador ens exposem a un augment massiu de cortisol a la sang.
Per què tan tràgic? Es tracta d'un senyal d'estrès per al cos. El cortisol és també l'antagonista natural de la nostra hormona del son, la melatonina. Si a la nit tenim un augment de cortisol a la sang, no es produeix melatonina.

“En realitat no ens cansem, el ritme del dia a la nit canvia massa tard i el matí no ens aixequem d'hora o ens aixequem sense haver dormit suficienz, formant-se així un cicle viciós.”

Després de les 21:00 només cal que apagueu i deixeu fora el mòbil, la televisió i el portàtil. El més òptim seria a les 21:00 donar el dia per acabat, a l’estiu. Això al segle XXI és quasi impossible als països "desenvolupats", així que us demanaria que almenys us instal·leu una aplicació o un programa que filtri les freqüències de llum blava, els anomenats bloquejadors de la llum blava al mòbil, a la televisió i a l'ordinador. Veureu com us cansareu més fàcilment al vespre, us adormireu ràpidament i dormireu millor.

10. Agafa't 1 hora només per a tu

Agafa't 1 hora només per a tu. És sorprenent quantes persones es castiguen cada dia, es sacrifiquen per a tot i per a tothom, però no es prenen temps per si mateixes. Sempre actius, treballant constantment o en moviment amb els nens, sempre d'alguna manera ocupats, mai realment sols. Es tracta d'un estrès pur per al cos, per al sistema nerviós, les hormones i sobretot el sistema immunitari. L'estrès és un dels majors obstacles per a un sistema immunitari competent i una causa central de malalties metabòliques, malalties autoimmunes, inflamacions, infeccions recurrents, dèficit immunitari, malalties intestinals i fins i tot càncer.

TIP: agafa't 1 hora cada dia. L'hora és només per a tu. No molestis a ningú, només apaga el mòbil, el portàtil i la televisió i mou-te. Fes un bon passeig, canta, balla, crida, seu al balcó o terrassa amb una bona copa de te i gaudeix del temps que tens per a tu.

Al segle XXI el temps és diners i a la gent no els agrada perdre temps. Però si us preocupa la vostra salut, realment hauríeu de prendre aquest temps. Altrament, com ja hem dit, en algun moment haureu de prendre molt de temps (i molts diners) per curar les malalties. Això depèn totalment de la vostra condició i de la vostra vida quotidiana. Podeu prendre aquesta hora al matí abans que comenci la feina ... Abans que els nens es despertin ... O just després de la feina, caminant al bosc i anant una hora després de la feina. A més, si aneu al bosc i respireu profundament ja teniu coberts les pautes 2, 7, i 10.

“El més important és que només ets per tu mateix, no tens estímuls que et brindin des de fora i pots desconnectar i pensar en tranquil·litat. Aquesta 1 hora podria canviar la teva vida.”

 Moltes vegades el sistema immunitari es torna com a boig a causa de diverses circumstàncies, infecció, toxicitat, accident, trauma ... En aquests moments el sistema immunitari pateix un desequilibri. Hi ha molts d’hàbits i tractaments per tal de retornar-li el seu equilibri.  

El sistema immunitari necessita una mica d'atenció i d’amor. Només així es farà competent i eficaç a llarg termini: les hormones es faran més estables, el metabolisme millorarà, es dormirà millor, i especialment estarem de bon humor.

Comenceu ara, no espereu massa, que després serà massa tard !


Per preguntes i consultes esteim a la vostra disposició: info@omicsalut.es